Kako da se odlučite za pravi sos? Tajne i istine o Salti sosevima

SaltiNews0 Comments

Sos, Salti, Vegan sauce

Kako ste Saltijevci? Da li ste već navikli na zimske hladne dane?

freezing, cold, zima, hladno

Ako ne želite da se smrzavate do Braće Ribnikara 48, uvek možete poručiti telefonom na 061/30-100-42 i stiže vam Salti klopa. Nažalost moramo napomenuti da još uvek koristimo spoljnu službu dostave i ne možemo da utičemo na njihovu tačnost i preciznost. 🙁
Nadam se da nam opraštate ako koji put zakasne… 🙁

 

Danas ćemo vam malo objasniti naše soseve i otkritit i jedan recept da sami napravite svoj sos…

Verovatno ste videli da na našem meniju imamo mnooogo raznih soseva, neke poznajate po imenu, za neke ste već čuli, a neki su potpuno nepoznati.

Tapenada i Tahini sos. Šta je to? Uskoro ćete saznati sve tajne naše male kuhinje 🙂

Kečap, senf i majonez ne bi preterano dužili. Važno je samo da znate da svaki pojedini sos poseduje naše tajne sastojke kako bi bio još ukusniji.

Tartar sos takođe ne bi dužili. Potiče iz Francuske reči sauce tartare. Tartare na francuskom su tatari, turkijski narod koji živi u Rusiji. Tartar sos je veoma ukusan uz onion rings ali se lepo slaže i za pomfrit.

sosevi, kecap, majonez, vegan, humus

BBQ sos je jedan od najtraženiji u našem malom restoranu. BBQ ili roštilj na srpskom je postupak pripreme hrane. Inače reč barbeque potiče od španske reči barbacoa. Barbeque sos je glavni sastojak svakog američkog roštiljanja. U prodavnicama se sada već masovno prodaje gotov barbeque sos ali i na internetu možete pronaći raznih recepata za pripremu. Ni naš BBQ sos nije mnogo drugačiji od ovih na internetu ali ipak jeste! 🙂
Đumbir je tajni sastojak našeg BBQ sosa koji daje taj specijalan „šmek“.

Drugi najtraženiji sos je Burger sos. U americi ga zovu i Fry Sauce, jedna od kombinacija je i Russian dressing i Thousand Island dressing. Burger sos je kombinacija kečapa, majoneza, senfa, belog luka, kiselih krastavaca i začina. Veoma je ukusan i kao dip sos za pomfrit i onion rings.

Treći na listi najtraženijih je Sweet & Sour sos. Potiče iz Kineske provincije Hunan ali je najpopularniji u Americi i Evropi. Sos je veoma jednostavna kombinacija kečapa, čilija i nekih tajnih sastojaka iz naše kuhinje.

 

Za mnoge je Tapenada i Tahini sos nepoznanica. Cilj ovog bloga je da saznate sve o našim sosevima, da se malo edukujemo i da vas ohrabrimo da ih probate…

 

Tapenada potiče iz Francuske Provanse. Provansa je dobila ime po tome što je bila prva rimska provincija izvan Italije. Tapenada se maže na hleb i jedan je među glavnim predjelima u južnoj Francuskoj. Tapenada je kombinacija masline, kapra, belog luka, limuna, peršuna i začina. Ima veoma karakterističan i prepoznatljiv ukus. Preporučujemo da probate i iznenadite svoja čula ukusa 🙂

Tahini je dip sos koji se koristi najviše na balkanu, srednjem istoku, kini i severnoj Africi. Tahini je sos od susama koji se savršeno slaže uz falafel. Obavezno probajte!

I na kraju, ali kao najvažniji sos je:

HUMUS

humus

Prvi pisani tragovi humusa potiču iz 13. veka iz Kaira. Humus je sve popularniji u celom svetu i u poslednje vreme se u skoro svim prodavnicama može naći humus. Međutim ukusi humusa su različiti i veoma mala izmena recepta može u potpunosti promenuti ukus. Mi ne kažemo da pravimo najbolji humus u gradu ali mnogi naši gosti se vraćaju da ponovo kupe. To nam je samo dokaz da nešto dobro radimo 🙂

Zašto je humus tako popularan?

Humus je veoma zdrav!

Bogat je proteinima i omega 3 masnim kiselinama, koje su odlične za poboljšanje inteligencije i održavanju zdravog srca. Humus takođe sadrži mnogo gvožđa, vitamina B6, mangana, bakra i amino kiseline. Glavni sastojak humusa je leblebija, koja je efikasna u sprečavanju nastanka holesterola i reguliše nivo šećera u krvi.

 

I za kraj…

Nismo spomenuli šokado sos i sos od cvekle i rena koji nemamo u posebnoj ponudi ali se nalaze u našim burgerima.

Šokado je sos koji se nalazi u Mexico Burgeru. Šokado je kombinacija leblebije, spanaća, avokada i limuna. Osvežavajući i veoma hranljiv sos koji iznenađuje čulo ukusa kod svakog zalogaja.

Sos od cvekle i rena je glavni sos u Hulk Burgeru.

RECEPT:

Sos od cvekle i rena je veoma jednostavan recept za pripremu a istovremeno i veoma zdrav.

U blenderu izmešajte 400g cvekle, 30g rena, 80g humusa i 15ml maslinovog ulja i imate 500g svežeg pripremljenog sosa od cvekle i rena.

Cvekla je superhrana. cveklu biraju svi oni koji žele da poprave krvnu sliku, ili da se uspešno izbore sa anemijom, kancerom ili bolestima jetre, te da regulišu krvni pritisak i leče se od leukemije.
Dok je ren savršen „lek“ za sinuse, pluća, krvnih sudova itd.

Mislim da smo vas ubedili da već danas napravite svoj sos od cvekle i rena i popravite vaše zdravlje 🙂

 

Ako ovo čitate znači da ste saznali interesantne stvari o našim sosevima ili da ste skočili samo na kraj teksta 🙂 Šta god da je razlog imate sreće što ste ovde. Dođite u naš restoranu i naručite vaš omiljeni obrok. Prilikom plaćanja gotovinom kažite: „kako je lep dan, baš sam srećan“ i automatski dobijate 5% popusta na vašu narudžbinu. Popust važi do petka, 15. decembra! Požurite kod nas 🙂

 

Čekamo vas u ulici Braće Ribnikar 48, da se malo smeškamo i pričamo ili putem telefona na 061/30-100-42. Naš meni pogledajte OVDE!

Pozdravlja vas Salti ekipa 🙂

Leave a Reply